Ontmoet nieuwe mensen aan de Keti Koti dialoogtafel

Vrijdag 27 september is in het MFC 't Wijkhuis in Den Helder een bijzondere Keti Koti dialoogtafel. Tijdens dit evenement gaan deelnemers in gesprek over het thema ‘verbinding in diversiteit’.

Keti Koti dialoogtafel in 2022

Tijdens deze avond worden persoonlijke verhalen en ervaringen gedeeld over hoe diversiteit ons samenbrengt. Ook wordt er stilgestaan bij de impact van het Nederlandse slavernijverleden op de huidige samenleving.

Dialoogtafel

Bij de Keti Koti dialoogtafel komen 50 witte deelnemers en 50 deelnemers van kleur bijeen aan lange, sfeervol gedekte tafels. Onder begeleiding van een zorgvuldig samengesteld programma spreken ze 1 op 1 over hun persoonlijke ervaringen met het thema diversiteit en de doorwerking van het slavernijverleden. Gedurende de avond wordt er een driegangenmaaltijd gegeten, waarbij de maaltijd symbolisch verwijst naar het slavernijverleden.

De avond begint en eindigt met rituelen die de geschiedenis van slavernij benadrukken. Tussen de gesprekken door zingt het koor Fri Yeye treur- en bevrijdingsliederen die teruggrijpen op die tijd. "De liederen en rituelen geven een diepe laag aan de avond", zegt een deelnemer van een eerdere dialoogtafel. "Het is een bijzondere manier om samen stil te staan bij wat geweest is, en hoe we verder kunnen komen door in gesprek te gaan."

Persoonlijke ervaringen

De Keti Koti dialoogtafel biedt een veilige ruimte waarin je in gesprek gaat met iemand met een andere achtergrond. Er wordt dieper ingegaan op persoonlijke ervaringen met racisme, diversiteit en de geschiedenis van slavernij. 

De gesprekken aan tafel worden begeleid, waarbij duidelijke richtlijnen worden gevolgd over wie wanneer spreekt en welke vragen aan bod komen. Zo ontstaat een veilige en open sfeer waarin iedereen zich gehoord voelt. Daarnaast zorgt de muzikale omlijsting van het koor Fri Yeye voor een bijzondere ervaring die deelnemers nog lang bijblijven.

Fotigui Camera

Verhalen van sprekers

Verder komen diverse sprekers aan het woord, waaronder wethouder Fotigui Camera van de gemeente Den Helder en Linda Rose Smit, voormalig stuurman en gemeenteraadslid in Den Helder. Beiden benadrukken het belang van verbinding. Fotigui Camera: “We erkennen met de organisatie van de vierde Keti Koti dialoogtafel in Noord-Holland niet alleen ons koloniaal en slavernijverleden, maar ook de kracht van onze multiculturele gemeenschap in Den Helder. Dit is de derde keer dat ik aanwezig ben. Ik vind het een belangrijk onderwerp en ben blij dat deze dialoog nu ook in deze vorm in onze gemeente plaatsvindt. Het brengt ons samen en het zorgt voor verbinding, als inwoners met verschillende achtergronden.”

Smit spreekt tijdens de Keti Koti Tafel over haar ervaringen met apartheid en ongelijkheid. In de jaren ’80 en ’90 voer ze de wereld over. Vooral de segregatie in Zuid-Afrika liet een diepe indruk op haar achter. In haar tijd als gemeenteraadslid richtte ze zich op Antillianenbeleid en jeugd.  Ze benadrukt het belang van gelijkwaardigheid: "Ik heb met eigen ogen gezien hoe diep de scheidslijnen van apartheid liepen. En dat raakt me nog steeds. Het is essentieel dat we mensen met respect en gelijkwaardigheid blijven behandelen, ongeacht afkomst of achtergrond."

Linda Rose Smit

Organisatie 

De Keti Koti dialoogtafel in Den Helder wordt georganiseerd door de provincie Noord-Holland in samenwerking met onder andere de stichting Keti Koti Tafel, het Internationaal Vrouwen Centrum, KopGroep Bibliotheken, MEE & de Wering en de gemeente Den Helder.

Aanmelden 

Deelnemen aan deze dialoogtafel is gratis, maar aanmelden is vereist. Via de registratieknop op de website kun je je eenvoudig inschrijven. Wacht niet te lang, want het aantal plaatsen is beperkt.