Nieuwe bouwambassadeur benoemd

De provincie Noord-Holland heeft Geurt van Randeraat benoemd tot bouwambassadeur.

Van Randeraat gaat het komende jaar voor 2 dagen per week aan de slag om vanuit een onafhankelijke positie te helpen belangrijke woningbouwprojecten aan te jagen en knelpunten op te lossen. Hij adviseert gemeenten bij meerdere complexe knelpunten in een gebiedsontwikkeling. Zoals bijvoorbeeld bij onvoldoende kennis en capaciteit met daar bijkomende organisatievraagstukken. Daarnaast signaleert hij knelpunten en draagt daar oplossingen voor aan of zet versnellingsinstrumenten in zoals geld voor inhuren van extra capaciteit door gemeenten, geld voor woningbouwprojecten en bereikbaarheid en hulp bij het aanvragen van rijkssubsidies. Hij brengt partijen bij elkaar en bemiddelt indien nodig. 

Gedeputeerde Jelle Beemsterboer. “Ik ben blij met de komst van Geurt van Randeraat. Hij kan vanuit zijn onafhankelijke rol knelpunten signaleren en oplossen. Door zijn kennis en ervaring in grootschalige gebiedsontwikkeling en zijn uitgebreide netwerk verwacht ik dat hij veel gemeenten, ontwikkelaars en corporaties gaat helpen om meer en sneller te bouwen in Noord-Holland. Daar hebben woningzoekenden baat bij.”

Opgave woningbouw

Van 2022 tot en met 2030 moeten er 191.000 woningen bijgebouwd worden in de provincie Noord-Holland. Met snellere procedures, extra deskundigen en subsidies wil de provincie de woningbouw versnellen en de gemeentes hierbij helpen. De bouwambassadeur wordt ingezet om impasses te doorbreken in (complexe) woningbouwprojecten.

Rol bouwambassadeur

Het oplossen van het woningtekort is voor de provincie een belangrijk thema. Daarom heeft de provincie gebiedsontwikkelaars en specialisten die kennis en expertise aan gemeenten leveren als de gemeente zelf deze capaciteit niet of niet voldoende beschikbaar heeft. 
De bouwambassadeur richt zich vanuit een sterkere onafhankelijke positie op de zeer complexe en lastige projecten die de woningbouw vertragen. Ook houdt hij zich bezig met overstijgende thema’s (op provinciaal en/of nationaal niveau) die een knelpunt vormen zoals netcongestie en bereikbaarheid. Hij signaleert wanneer provinciaal beleid belemmerend werkt voor de woningbouw en adviseert het provinciebestuur hierover. Van Randeraat volgt Lex Brans op die de afgelopen drie jaar deze rol vervulde. De bouwambassadeur wordt vanaf 10 september voor 1 jaar aangesteld. 

Geurt van Randeraat: “De eerste stap in versnellen is om niet te vertragen. Gebiedsontwikkeling is altijd een samenwerking en dat moet soepel lopen. Elkaar begrijpen is noodzakelijk om tot oplossingen te komen, maar een beetje energie en positiviteit ook. Ik zie in de praktijk dat projecten soms eindeloos lang om hetzelfde punt draaien, dan is een onafhankelijke partij die dat helder in beeld brengt en een oplossing schetst belangrijk. Ik nodig alle partijen, gemeenten, corporaties en marktpartijen, uit om vanuit een positieve en professionele houding concrete vraagstukken op tafel te leggen”.