Natuurverbinding voor wild aangelegd in volkstuinencomplex Vuntus

In de Vuntus (Loosdrecht) zijn 3 volkstuinen omgevormd tot een natuurverbinding.

Hierdoor kunnen onder andere reeën en dassen voortaan makkelijker de natuurpercelen aan de oost- en westkant van het volkstuinencomplex VONA bereiken. Natuurmonumenten heeft de 3 volkstuintjes geschonken gekregen en met financiële hulp van de provincie ingericht als natuurgebied. 

Barrière voor wild

Het VONA-terrein vormt door de ligging en de inrichting met veel hekken een ‘barrière’ voor wild in de Vuntus. Door 3 volkstuintjes te ontdoen van struiken, schuurtjes en hekken is een open lichte doorgang van circa 25 meter breed ontstaan. Wild zoals reeën en dassen kan via deze doorgang makkelijker het natuurgebied aan de andere kant van het volkstuinencomplex bereiken. Ook de licht aflopende natuurvriendelijke oevers helpen hen daarbij. Een deel van de voedselrijke bovenlaag is afgegraven om vochtig hooiland te creëren.  

Natuurverbinding voor wild aangelegd in volkstuinencomplex Vuntus
Natuurverbinding VONA-sloot (fotograaf Elbert de Graaf)

Natuurontwikkeling Vuntus

De Vuntus is aangewezen als NNN (Natuurnetwerk Nederland) en vormt daarmee een onderdeel van een groter geheel. Andere geplande natuurprojecten zijn de aanleg van een faunapassage tussen de Vuntus en de Ster van Loosdrecht en onderzoek naar water, bodem en ecologie op een aantal locaties. Deze projecten vallen onder Natuurontwikkeling Vuntus, dat weer onderdeel is van de Aanpak Oostelijke Vechtplassen. Hierin werken 21 partners aan ruim 25 projecten die samen de natuur, de waterkwaliteit en recreatiesector in dit unieke beschermde natuurgebied verbeteren. Bekijk alle projecten op www.vechtplassen.nl.