Aftrap regioadvies uitbreiding elektriciteitsnet en aanlanding windparken op zee

Gedeputeerden Rosan Kocken en Esther Rommel hebben het startsein gegeven voor het opstellen van een regioadvies over de uitbreiding van het elektriciteitsnet (380 kV) en de aanlanding van windparken op zee (VAWOZ).

Dit regioadvies moet tot stand komen door een samenwerking tussen provincie, gemeenten en waterschappen. 

Aftrap Regioadvies uitbreiding elektriciteitsnet en aanlanding windparken op zee

In 2025 moeten door de ministers voor Klimaat en Groene Groei (KGG) en van Volkshuisvesting en Ruimtelijk Ordening (VRO) beslissingen worden genomen over de voorkeurstracés en locaties voor de 380kV Netuitbreiding Noord-Holland Noord én over de locaties waar windenergie op zee, in welke vorm, aan land wordt gebracht. Het Rijk heeft Noord-Holland gevraagd voor beide projecten een regioadvies te geven dat het standpunt weergeeft van de regionale overheden. 

Tijdens een startbijeenkomst werd het belang benadrukt van gezamenlijke invloed op de plaatsing van infrastructuur zoals hoogspanningsstations en kabeltracés.

"Het Regioadvies is een kans om de Noord-Hollandse kijk helder weer te geven. We gaan samen met gemeenten en waterschappen een gedeelde visie  formuleren op de grote klus die ons te wachten staat om ons elektriciteitsnet te verzwaren en klimaatdoelen te halen," aldus Rosan Kocken.

Esther Rommel: “De impact op de ruimte is groot en deze energie- infraprojecten vragen om veel ruimte. Daarom moeten we blijvend met elkaar in gesprek over de keuzes die we gaan maken. “

Binnenkort maakt de provincie meer bekend over de stappen die gezet worden om te komen tot een regioadvies. 

Informatie van het Rijk

Op 16 september (19.00 – 20.00 uur) organiseert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een webinar waarin het project wordt toegelicht en ruimte is voor vragen en opmerkingen.

Bijeenkomsten 380 kV Netuitbreiding Noord-Holland Noord

Naast het webinar zijn meerdere informatiebijeenkomsten gepland:

  • Dinsdag 17 september
    Middenmeer
    Ontmoetingskerk De Meerbaak, Professor Ter Veenweg 4, 1775 BH Middenmeer
     
  • Woensdag 18 september
    Alkmaar
    Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10, 1813 BH Alkmaar
     
  • Maandag 23 september
    Avenhorn
    Villa Groet, Het Hoog 1, 1633 GE Avenhorn
     
  • Dinsdag 24 september
    Purmerend
    Taborkerk, Maasstraat 2, 1442 RV Purmerend
     
  • Donderdag 26 september
    Assendelft
    Buurtcentrum A3, Dorpsstraat 386, 1566 BR Assendelft

Aanmelden

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor het webinar en de bijeenkomsten via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.