Informatiebijeenkomst wateroverlast Bergen aan Zee

De Dorpsraad van Bergen aan Zee organiseerde op maandag 27 mei een informatiebijeenkomst over wateroverlast bij Bergen aan Zee.

Daar kwamen ruim 70 inwoners en ondernemers op af. De provincie Noord-Holland lichtte toe wat zij doet om te zorgen dat de Zeeweg veilig blijft en welke (lange termijn) maatregelen onderzocht worden om Bergen aan Zee bereikbaar te houden. Niet alleen de provincie is betrokken bij de wateroverlast, ook PWN, gemeente Bergen en het Hoogheemraadschap waren aanwezig om in gesprek te gaan met inwoners. Een uitgebreid verslag van de avond volgt via de Dorpsraad van Bergen aan Zee.

Hieronder is de toelichting van de provincie Noord-Holland te lezen. 

De situatie

In Bergen aan Zee is veel wateroverlast door het hoge grondwater. Naast ondergelopen kelders, sportparken en onbegaanbare duinpaden stroomt het water ook de Zeeweg (N510) op. 1 weghelft van deze provinciale weg staat onder water. 

Verkeersveiligheid voorop

Sinds februari staat er water op 1 weghelft van de Zeeweg (N510). Om te zorgen dat het verkeer veilig gebruik kan blijven maken van de weg is het water een aantal keer weggepompt. Als het grondwater te veel stijgt kunnen de pompen niet al het water afvoeren waardoor er water blijft staan. In dat geval zorgt de provincie dat het verkeer toch veilig van de Zeeweg (N510) gebruik kan blijven maken. Het is dan noodzakelijk om de rijstrook waar water op ligt (richting Bergen aan Zee) af te sluiten. Tijdelijke verkeerslichten zorgen ervoor dat het verkeer 'om-en-om' langs de afzetting kan rijden. Het afsluiten van een rijstrook levert veel verkeershinder op.

De provincie houdt de situatie nauwlettend in de gaten en zodra het grondwater zakt, kan het resterende water weggepompt worden en is de weg weer open. Belangrijke voorwaarden is dat de weg veilig is, de verkeersveiligheid staat namelijk voorop. Om de situatie ter plaatse te verbeteren kijkt de provincie of het mogelijk is de verkeerslichten slimmer in te stellen, zodat het verkeer niet onnodig staat te wachten voor rood licht in bijvoorbeeld de nacht. Daarnaast onderzoekt de provincie of op korte termijn water via een leiding (ook wel bronbemaling genaamd) afgevoerd kan worden.

Onderzoek lange termijn oplossing

De provincie werkt samen met partners aan een blijvende oplossing, maar die is niet zomaar gevonden. De weg ligt lager op het stuk waar nu steeds water blijft staan en de vele regen van de afgelopen maanden zorgt ervoor dat het grondwater in de regio heel hoog is. Met het uitwerken van een oplossing moet de provincie rekening houden met onder andere gronden die eigendom zijn van een particulier, het Natura2000-gebied, de omgeving en de kosten. 

3 mogelijke oplossingen worden verder onderzocht en uitgewerkt. Het is nog niet duidelijk of deze oplossingen haalbaar en uitvoerbaar zijn. De komende tijd worden de volgende mogelijke maatregelen onderzocht:

  • Ophogen van de weg met 1 meter. 
  • Graven van een sloot in de berm.
  • Aanleggen van een ecoduct of faunapassage over de weg. 

De uitvoering van de uiteindelijke maatregel combineert de provincie met het groot onderhoud aan de weg, zodat gebruikers van de weg maar 1 keer overlast ervaren. Het groot onderhoud staat nu gepland voor 2028. Als het mogelijk is, probeert de provincie deze (gecombineerde) werkzaamheden eerder uit te voeren. Dit is afhankelijk van in hoeverre de kortetermijnmaatregel (leiding aanleggen om water af te voeren) haalbaar is en voldoende een oplossing biedt voor het wegpompen van het water op de weg. 

Vervolg informatiebijeenkomst 

De Dorpsraad Bergen aan Zee heeft aangeboden mee te denken over de oplossingen voor de Zeeweg. Afgesproken is dat over een aantal maanden opnieuw een informatiebijeenkomst wordt georganiseerd. Een exacte periode of datum is nog niet afgesproken. Ook is toegezegd alle informatie op 1 plek vindbaar te maken voor inwoners. De gemeente komt hierop terug. Deze informatie en andere naslaginformatie van de samenwerkingspartners worden over ongeveer 2 weken via de Dorpsraad verspreid, als organisator van deze informatiebijeenkomst.  

Op de hoogte blijven?

De provincie houdt inwoners, ondernemers en weggebruikers via de regionale Facebookpagina (@AlkmaarNH) op de hoogte over de werkzaamheden. Daar staat ook op als de Zeeweg (N510) is afgesloten of juist weer open is gesteld. Heeft u vragen of klachten? Neem dan contact op met het servicepunt via 0800-0200 600 of servicepunt@noord-holland.nl.

Informatieavond met inwoners en ondernemers