Kinderpersconferentie: “Meer geld is niet altijd de oplossing”
Basisscholieren uit Zandvoort en Alkmaar legden gedeputeerde Esther Rommel 15 maart het vuur na aan de schenen tijdens een kinderpersconferentie over financiën.
De persconferentie werd gehouden in de Week van het Geld. Goed omgaan met geld is namelijk belangrijk, of het nu gaat om het maandelijkse zakgeld van scholieren of miljoenenprojecten van de provincie. Centrale vraag was dan ook: ‘Hoe ben jij je geld de baas?’.
Tot de tanden bewapend
En dus had Rommel een keer geen kritische Statenleden tegenover haar in de Statenzaal, maar enkele tientallen basisscholieren van Hannie Schaft uit Zandvoort en het Alkmaarse An Nasr. De jonge verslaggevers waren tot de tanden bewapend met een kladblok en vragenlijst. Daarnaast waren ze in aanloop naar de persconferentie getraind door woordvoerders van de provincie. Als volleerde journalisten in spe vuurden ze dan ook direct enkele pittige vragen af op de gedeputeerde. Want waarom zijn wegen zo ontzettend duur en staan windmolens zo dichtbij de kust? En wat doen Gedeputeerde Staten eigenlijk aan de natuur, het klimaat, woningbouw en de opvang van vluchtelingen?
Aan Rommel de taak om haar rol, ambities en dilemma’s duidelijk uit te leggen. “Wisten jullie dat we de komende jaren 184.000 woningen moeten bouwen? Dat is echt heel veel. Daarnaast moeten we zorgen dat onze dorpen en steden goed bereikbaar blijven. Als de provincie geen onderhoud meer doet aan wegen, dan kun je straks geen enkel dorp meer bereiken. Tegelijkertijd gaan onze natuur en het aantal soorten dieren en planten steeds meer achteruit. Dat kost allemaal heel veel geld, dus moeten we steeds goed nadenken waar we dat aan willen uitgeven.”
Vossen of vogels?
Natuur en mobiliteit zijn de onderwerpen die het meeste geld kosten. De provincie heeft in totaal ongeveer € 700 miljoen te besteden. Een deel van dat geld krijgt ze van het Rijk, via bijdragen uit het provinciefonds. Daarnaast heft de provincie opcenten op de motorrijtuigenbelasting. De provincie krijgt echter steeds minder inkomsten. “Dan kunnen we 3 dingen doen”, aldus Rommel. “De minister vragen om meer geld of onze belastingen verhogen, maar meer geld is niet altijd de oplossing. We kunnen daarom ook proberen om minder uit te geven of meer te doen voor minder geld.”
Uiteindelijk komt alles op 1 ding neer: keuzes maken. En dat is soms makkelijker dan het lijkt. Zo wilde een leerling weten hoe de provincie omgaat met vossen en wolven. Een gevoelige vraag, legde Rommel uit. “Vossen zijn zogenaamde predatoren, roofdieren dus. Ze zien er schattig uit, maar eten zeldzame weidevogels als de grutto op. Moeten we die vogels dan beschermen door in sommige gevallen vossen te verjagen of zelfs te doden? Dat vind ik altijd hele moeilijke discussies.”
Slimmer en creatiever
Gelukkig was er ook ruimte voor meer luchtige en persoonlijke vragen. Zo waren enkele leerlingen nieuwsgierig naar de geschiedenis van Paviljoen Welgelegen. Anderen wilden juist meer weten over Rommels takenpakket als gedeputeerde. Is haar baan eigenlijk wel leuk? Rommel: “Vroeger was ik als jurist alleen maar met cijfers bezig. Nu werk ik aan heel veel onderwerpen: water, natuur, economie en onze leefomgeving. Dat vind ik superinteressant. Ik ga vooral graag op werkbezoek. Toen ik gedeputeerde Natuur was, ging ik bijvoorbeeld regelmatig op pad met boswachters en natuurbeheerders. En vanmiddag ga ik naar Schiphol om te kijken bij de landingsbanen. Maar het allerleukste? Praten met jullie! Scholen en leerlingen denken bijvoorbeeld regelmatig met ons mee over onderwerpen als voedselverspilling of voedselbossen op schoolpleinen. Met elkaar zijn jullie veel slimmer en creatiever dan ik in mijn eentje.”
De 11-jarige Othman keek na afloop terug op een geslaagde persconferentie. De scholier van An Nasr – stijlvol gekleed in wit overhemd en zwart colbert – wist de gedeputeerde met enkele scherpe vragen te prikkelen. “Maar ze gaf overal netjes antwoord op, dat deed ze heel goed”, sprak hij tevreden. “Ik vind ook dat ze een mooi karakter heeft, een echte leider. Maar er moet wel meer geld naar het klimaat.”
De leerlingen van beide basisscholen schrijven op basis van de kinderpersconferentie een persbericht: de 2 beste versies worden geplaatst op de website van de provincie.
Scholierenprogramma
De kinderpersconferentie wordt jaarlijks georganiseerd tijdens de Week van het geld en is onderdeel van het scholierenprogramma Baas van Noord-Holland. Met dit programma wil de provincie zoveel mogelijk jongeren bereiken en kennis laten maken met politiek en het werk van de provincie. Wil je volgend jaar meedoen met jouw klas? Meld je dan aan via baasvannoordholland@noord-holland.nl.