Bestuurders bezoeken Schil Naardermeer

Bestuurders Rosan Kocken (provincie Noord-Holland), Jennifer Bloemberg-Issa (Waterschap Amstel, Gooi en Vecht) en Ninouk Vermeer (Natuurmonumenten) bezochten 15 maart het Naardermeer.

Ze bekeken daar de vorderingen van het project Schil Naardermeer. De 3 bestuurders werden blij van de verhalen die zij hoorden en van de zichtbare resultaten van de in 2023 uitgevoerde eerste fase van de werkzaamheden. 

"Fijn om te kijken bij een project dat goed loopt", stak gedeputeerde Kocken enthousiast van wal tijdens het werkbezoek. "Eens even niet alleen maar problemen. En dat op de vrijdagmiddag, daardoor ga ik straks vrolijk het weekend in." Vermeer en Bloemberg-Issa beaamden dat. "Ik hoor alleen maar positieve updates", aldus Vermeer.

Bestuurders bezoeken Schil NaardermeerBestuurders en projectleiders stappen op de fiets voor een bezichtiging van de Schil Naardermeer.

Projectmanager Wouter van Egteren van de provincie was heel blij met de positieve reacties, maar wilde ook aanstippen dat het project een lange adem vraagt. Eerst de voorbereiding met alle planprocedures en dan nu de uitvoering. “Het is een grote puzzel om het grondwerk in goede banen te leiden, met zo min mogelijk overlast voor de omgeving en de natuur."

Robuuster voor de toekomst

Kirsty Blatter, projectleider bij het waterschap: "De natuurontwikkeling in de Schil maakt het hele natuurgebied robuuster voor de toekomst. De bewoners en agrariërs in de omgeving hebben best wel zorgen over de toekomstige hogere waterpeilen en de mogelijke effecten daarvan op de grondwaterstanden in de omgeving. Uit berekeningen blijkt dat het grondwaterpeil in de omgeving van de Schil niet zal veranderen. Om het zekere voor het onzekere te nemen blijven we natuurlijk monitoren om te controleren of dat in de praktijk ook zo is."

"Het is fijn dat er zo’n goed contact met de omgeving is", aldus boswachter communicatie Angelique Aerts. "Het Naardermeer is een belangrijk toevluchtsoord voor veel zeldzame diersoorten in Nederland. En daarnaast genieten veel mensen van de natuur hier." Aerts is als boswachter communicatie het meest in de buurt aanwezig. “En ik ben vooral heel blij met de samenwerking tussen de betrokken partijen. We vormen een team dat elkaar aanvult en zorgvuldig te werk gaat. Heel belangrijk in een N2000-gebied in een dichtbevolkte regio."

Meer informatie over dit project staat de pagina Schil Naardermeer.