Uitwerken voorlopig ontwerp kruising Leeghwaterweg (N515) – Zuiderweg

De provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam (VRA), gemeenten Zaanstad en Wormerland en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) hebben de afgelopen maanden besproken hoe het verbeteren van de verkeersveiligheid op de kruising Leeghwaterweg (N515) – Zuiderweg verder uitgewerkt wordt.

Een voorkeursvariant wordt uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp (VO) waarbij de fietstunnel aansluit op de Westerdijk. Het fietspad langs de N515 wordt in het VO naar het noorden verlegd om ervoor te zorgen dat fietsers veiliger kunnen oversteken. Er is hiervoor gekozen mede op basis van de resultaten van de online vragenlijst en de informatieavond en eisen en wensen van diverse betrokken partijen. 

Fietsoversteek over Westerdijk 

Tijdens de informatieavond werd duidelijk dat de fietsoversteek over de Westerdijk als gevaarlijk wordt ervaren. Er is geen vrijliggend fietspad en auto's slaan met hoge snelheid van de N515 af naar de Westerdijk. Er is extra onderzoek gedaan naar het toevoegen van de fietsoversteek aan de verkeerslichten. Dit blijkt niet mogelijk, omdat de wachttijden voor zowel fietsers als auto's dan veel te lang worden. Daarnaast moeten er dan extra opstelstroken voor het afslaand verkeer worden aangelegd op de N515. Hiervoor is echter te weinig ruimte in de openbare ruimte. De projectpartners kozen er daarom voor om de fietsoversteek verderop de Westerdijk in het VO uit te werken. Er komt een vluchtheuvel voor fietsers, er is meer afstand tot de afslaande auto's en de fietstunnel sluit goed aan op deze locatie. Op deze manier komt er een veiligere oversteekplaats voor fietsers. 

Fietstunnel 

In de online vragenlijst konden mensen aangeven welke aansluiting van de fietstunnel de voorkeur heeft: op de Westerdijk of de parallelweg van de N515. Uit de reacties bleek dat er geen specifieke voorkeur voor 1 van de 2 aansluitingen is.  

Het VO wordt uitgewerkt waarbij de fietstunnel aansluit op de Westerdijk. Op deze manier kunnen fietsers namelijk in een rechte lijn onder de N515 fietsen, waardoor fietsers beter zicht hebben. Dit helpt bij de sociale veiligheid. Daarnaast sluit deze optie het beste aan op de doorfietsroute van Hoorn naar Amsterdam. 

Fietsoversteek Braakdijk 

De fietsoversteek Braakdijk komt in het voorlopig ontwerp te vervallen. Voetgangers en fietsers kunnen de fietstunnel gaan gebruiken. Dit is veiliger. In het VO wordt een voetgangersbrug over het water aangelegd bij de Braakdijk om de fietstunnel te bereiken. 

Verbeteren natuurverbinding

De kruising ligt vlakbij natuurgebieden Wormer- en Jisperveld & Kalverpolder en Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld & Twiske. In het VO wordt een onderdoorgang voor dieren (faunapassage) uitgewerkt die geschikt is voor verschillende diersoorten. Hiermee gaan we de natuurgebieden weer met elkaar verbinden.

Vervolg 

Medio september wordt verdere informatie gedeeld over de keuzes die zijn gemaakt en over de bijdrage van de diverse betrokken partijen. Ingenieursbureau Sweco werkt in opdracht van de provincie de komende maanden het VO verder uit. Naar verwachting wordt dit eind 2024 opgeleverd. Op deze website houden we u op de hoogte.

Meer informatie en contact  

Lees meer over het project op www.noord-holland.nl/N515-zuiderweg. Weggebruikers en omwonenden met vragen over het project kunnen terecht bij het Servicepunt van de provincie via 0800-0200-600 (gratis) of via N515zuiderweg@noord-holland.nl.  

De Leeghwaterweg N515 bij de Westerdijk