Nachtwerkzaamheden N522 bij Brug Ouderkerk

De provincie Noord-Holland voert in de avonden en nachten van 22 tot 26 juli 2024 werkzaamheden uit aan Brug Ouderkerk bij Ouderkerk aan de Amstel.

De afsluitingen zijn van 20.00 uur tot 06.00 uur. Vanwege de werkzaamheden wordt het verkeer op de N522 ter hoogte van de brug over 1 van beide bruggen geleid. Het wegverkeer moet rekening houden met een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur op de brug. Het scheepvaartverkeer moet rekening houden met stremmingen.

Eerder dit jaar bleek dat het brugdek van Brug Ouderkerk teveel uitzet bij warm weer. Hierdoor bleef de brug klemmen tijdens het openen en sluiten, wat voor storingen zorgde. Om het uitzetten van het ijzer in de brug te beperken, koelde de aannemer het brugdek met water tijdens warmere dagen. Bij tropische temperaturen volstaat het koelen met water niet. Daarom is besloten om de ruimte tussen het brugdek en de stalen overgang aan het landhoofd (het rij-ijzer) te verbreden. 

Nachtelijke werkzaamheden van 22 tot 26 juli

Tussen 22 en 26 juli 2024 freest de aannemer een aantal millimeters van het rij-ijzer weg. Hierdoor is er meer ruimte voor het brugdek om uit te zetten bij warm weer. De werkzaamheden worden bij beide brugdelen uitgevoerd gedurende 4 avonden en nachten. Van maandag 22 juli tot vrijdag 26 juli wordt er tussen 20.00 uur en 06.00 uur aan de brug gewerkt. Hierbij is de laatste nacht als reservenacht ingepland, mocht het werk uitlopen. 

Verkeer wordt langs de werkzaamheden geleid

Zowel het autoverkeer als (brom)fietsers en voetgangers worden met behulp van verkeersregelaars over 1 van de bruggen langs het werk geleid. Het verkeer op de brug mag daarbij niet sneller dan 30 kilometer per uur rijden. Vanwege de werkzaamheden wordt Brug Ouderkerk tussen 22 en 26 juli niet meer na 20.00 uur bediend voor de scheepvaart. Schepen lager dan 2.90 meter kunnen onder de vaste westelijke of oostelijke onderdoorgang door blijven varen. 

Reparaties

Brug Ouderkerk kampt sinds de opening van de brug op 15 juli 2023 met een aantal mankementen. Naast het klemmen van het brugdek onder invloed van het weer, werd in november 2023 een probleem ontdekt bij het draaimechanisme van de noordelijke brug. De aannemer heeft begin 2024 de schade gerepareerd en het draaimechanisme verstevigd. Een deel van de herstelwerkzaamheden kon niet plaatsvinden, omdat hier meer voorbereidingstijd voor nodig is. Omdat de Brug Ouderkerk voorlopig goed en veilig gebruikt kan worden, worden deze werkzaamheden in 2025 uitgevoerd. 

Meer informatie

Informatie over de uitgevoerde herstelwerkzaamheden, storingen en de nog uit te voeren werkzaamheden is te vinden op de pagina www.noord-holland.nl/brugouderkerk. Met vragen over de werkzaamheden kunnen (vaar)-weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het Servicepunt via 0800-0200 600 (gratis) of per e-mail servicepunt@noord-holland.nl. De werkzaamheden zijn ook te volgen via de regionale Facebookpagina @AmstellandMeerlanden