Besluiten Provinciale Staten Noord-Holland 15 juli 2024
Provinciale Staten (PS) van Noord-Holland vergaderden 15 juli onder meer over geitenhouderijen en het project Zon op water in de Wieringerhoek.
Ook stemden ze in met de startnotitie Gezonde leefomgeving en werden er mondelinge vragen gesteld over Jacobskruiskruid, schade aan gewassen door houtduiven en de uitstoot door kunststoffabriek ICL in Amsterdam.
Afscheid
De Statenvergadering begon met een kort afscheid van Statenlid Marc Hanou van de Partij voor de Dieren. Hij verlaat PS omdat hij het werk als Statenlid niet meer kan combineren met zijn werk.
Geitenhouderijen
Het eerste punt op de agenda ging over geitenhouderijen. Op dit moment is er in Noord-Holland een stop op uitbreiding, verplaatsing of nieuwe vestigingen van geitenhouderijen, omdat er mogelijk effecten zijn op de gezondheid van mensen. Daar doet het RIVM op dit moment onderzoek naar. PS debatteerden over het voorstel van Gedeputeerde Staten om hen de bevoegdheid te geven de geitenstop aan te passen zonder PS te raadplegen. Daarmee zouden geitenhouders sneller duidelijkheid kunnen krijgen over hun mogelijkheden zodra de uitkomsten van dat onderzoek bekend zijn. Diverse fracties, waaronder de ChristenUnie, het CDA, D66 en Volt, betwijfelden of het volledig overdragen van die bevoegdheid past bij het politieke karakter van de te maken beleidskeuzen. Zij dienden daarom een amendement in waarmee PS de gelegenheid zouden krijgen voor wensen en bedenkingen in het beleid over de geitenstop als minimaal 1/3 van de PS-leden dat wenst. In het debat deed gedeputeerde Beemsterboer de toezegging dat PS de ruimte krijgen voor wensen en bedenkingen in het beleid over de geitenstop, wanneer de onderzoeken geen duidelijk verband aantonen tussen geitenhouderijen en de volksgezondheid of wanneer verder onderzoek nodig is. Daarop werd het amendement ingetrokken en stemden PS in met het voorstel van GS.
Zon op water Wieringerhoek
Vervolgens spraken PS op initiatief van de fractie van JA21 over het opheffen van geheimhouding over enkele passages in een Woo-verzoek over het project Wieringerhoek. Binnen dat project wordt onderzocht of er zogenoemde zonne-atollen geplaatst kunnen worden in het IJsselmeer tussen Medemblik en Den Oever. Zonne-atollen zijn dijken van zand met ondiep water waarin zonnepanelen geplaatst worden. Volgens JA21 belemmert de geheimhouding op de passage PS in hun controlerende taak en vereist het publiek belang volledige transparantie in deze zaak. PS stemden niet in met het voorstel van JA21. Alleen JA21, 50Plus en PVV stemden voor. Ook het hierop volgende interpellatiedebat had betrekking op het project Wieringerhoek. JA21 vroeg dit debat aan. In de discussie met gedeputeerde Kocken richtte JA21 zich vooral op de vraag of de gedeputeerde PS eerder actief had moeten informeren dat de gemeente Hollands Kroon wil stoppen met het project. JA21 vond van wel en kreeg daarin steun van 50Plus. De andere aanwezige fracties gaven aan dat zij de gang van zaken normaal vonden. Ze willen doorgaan met de verkenning van het project en daarna in gesprek over de uitkomsten ervan. Een aantal partijen gaf aan de inzet van het middel interpellatiedebat te zwaar te vinden voor dit onderwerp op dit moment en betreurden het beeld dat zo kon ontstaan.
Gezonde leefomgeving en recreatieschappen
PS gingen daarna akkoord met de startnotitie Gezonde Leefomgeving. Hierin staat hoe de provincie het verdere beleid wil ontwikkelen voor een gezonde en veilige leefomgeving. Alleen Forum voor Democratie stemde tegen. De motie van Partij voor de Dieren, Volt, GroenLinks, VVD, D66, SP en ChristenUnie met de titel ‘Groen in de startnotitie Gezonde Leefomgeving’ werd unaniem aangenomen. Verder werd aandacht gevraagd voor onder meer lichtvervuiling, laagfrequent geluid, waterstof, voedselzekerheid en voldoende menskracht bij de Omgevingsdiensten.
Ook gingen PS akkoord met de financiële stukken recreatieschappen voor zienswijzen. Tegen stemden D66, Partij voor de Dieren, Volt, SP en ChristenUnie. De discussie richtte zich op de vraag met hoeveel er geïndexeerd mag worden door de recreatieschappen. Een deel van de fracties was het met GS eens dat de indexatie beperkt moest worden. Andere fracties hamerden op het belang van recreatie in combinatie met de grote natuur- en woningbouwdoelen in Noord-Holland en vonden dat daarom een hogere indexatie mogelijk moet zijn.
Vragenuur
Aansluitend stelden de fracties van CDA en BBB mondelinge vragen over het verwijderen van Jacobskruiskruid uit de bermen langs provinciale wegen. Gedeputeerde Olthof antwoordde dat hij gaat zorgen dat via de provinciewebsite en andere kanalen makkelijk melding gemaakt kan worden over de plant. Volledig uitroeien is niet mogelijk, maar er wordt wel actief gemonitord op plekken waar de groei van de plant gevaarlijk is. JA21 en BBB stelden vragen over schade aan gewassen door de houtduif. Gedeputeerde Beemsterboer gaf aan dat de totale vergoeding die uitgekeerd is voor deze schade inderdaad toeneemt, maar de provincie kan nog geen vrijstelling afgeven voor afschot van de houtduif. De SP-fractie stelde vragen over de uitstoot van het Amsterdamse kunstmestbedrijf ICL. Gedeputeerde Olthof gaf aan dat hij de zorgen van de inwoners deelt en dat het hem logisch lijkt om geuroverlast ook mee te nemen in het onderzoek. Verder is er contact met inwoners en wordt bekeken hoe zij betrokken kunnen worden.
Agenda, stukken en vergadering terugzien
De besluiten, stukken van PS van 15 juli 2024 en de bijbehoren de stukken staan bij de agenda van deze vergadering. De de vergadering is terug te zien via: noord-holland.stateninformatie.nl.