Bermen met Jacobskruiskruid dichtbij agrarische land worden gemaaid

Bermen met Jacobskruiskruid die binnen 50 meter van een agrarisch perceel liggen, worden gemaaid. Dit is nodig, omdat de plant giftig is voor vee.

Bewoners kunnen bij de provincie een melding doen wanneer ze de plant in de berm langs een provinciale weg zien. Zo wordt voorkomen dat de zaden van de plant terecht komen op grasland dat voor hooi of kuilgras wordt gebruikt.

Giftig voor paarden en koeien 

De stoffen die de giftigheid veroorzaken zijn pyrrolizidine alkaloïden (pa’s). Paarden en koeien kunnen schade aan hun lever krijgen wanneer ze te veel van deze plant eten. Schapen en geiten zijn minder gevoelig voor het gif. Wanneer paarden en koeien de plant tegenkomen, gaan ze eromheen omdat ze de plant niet lekker vinden. Jacobskruiskruid in hooi is gevaarlijk voor de dieren, omdat ze de plant niet meer herkennen en de stoffen in gedroogde vorm onverminderd giftig zijn.  

Biodiversiteit 

Het Jacobskruiskruid is goed voor de biodiversiteit. Zo zijn er meer dan 150 Nederlandse soorten insecten bekend die de plant gebruiken voor nectar en stuifmeel, waaronder vele soorten bijen, zweefvliegen en vlinders.  

Geen gezondheidsrisico voor mensen 

Het Jacobskruiskruid is een plant die van nature thuishoort in Nederland en bloeit in de zomer en de herfst. De gele bloemen zien er mooi uit in het landschap. Het zaad van de plant verspreidt zich via de wind snel. Het kiemt het beste op verstoorde kale plekken, zoals een kaalgevreten wei. In een gezonde, dichte grasmat heeft de plant minder kans om tot ontkieming te komen. Jacobskruiskruid vormt geen gevaar voor mensen. Als de giftige stoffen in honing terecht komen, dan is dat in zo’n lage dosis dat mensen daar geen last van hebben.  

Melding maken 

De provincie bestrijdt de plant niet volledig, maar grijpt wel op aanvraag lokaal in, zoals bij bermen met aangrenzende hooilanden. Wanneer u Jacobskruiskruid aantreft in bermen langs provinciale wegen, dan kunt u een melding doen bij servicepunt@noord-holland.nl. Voor bermen langs A-wegen kunt u een melding doen bij het Rijk of voor bermen langs gemeentelijke wegen bij de desbetreffende gemeente. 

Jacobskruiskruid