Voorbereiding werk aan brug Krommenie start half augustus

De voorbereidingen voor het werk aan de brug Krommenie beginnen op 19 augustus. Het kost 2 weken om de wegindeling aan te passen zodat op 2 september begonnen kan worden met de noodmaatregelen die nodig zijn om de brug Krommenie (N203) over de Nauernasche Vaart weer te kunnen bedienen voor de scheepvaart.

Wegverkeer vanuit Krommenie moet vanaf 19 augustus rekening houden met ernstige verkeershinder. Voor de scheepvaart geldt van 2 tot en met 30 september een stremming van de Nauernasche Vaart. 

De brug Krommenie bestaat uit 2 bruggen. Beide bruggen zijn oud en worden de komende jaren vervangen. De noordelijke brug Krommenie (brug A) is sinds eind 2022 in storing. Na uitgebreid onderzoek vorig jaar bleek dat volledige reparatie nu niet haalbaar is. Tot de brug Krommenie wordt vervangen, zijn noodmaatregelen nodig om de brug beperkt te kunnen bedienen. Er wordt onder andere een gescheurde as vervangen.

Om ervoor te zorgen dat voor het wegverkeer tijdens het werk aan de brug in beide richtingen een rijbaan open blijft, start op 19 augustus de werkvoorbereiding. Het werk is opgedeeld in 4 fasen.  

1. Werkvoorbereiding wegindeling - 19 tot en met 27 augustus

  • Wat: Het bouwterrein wordt ingericht, de wegindeling wordt aangepast, de doorsteken voorbereid zodat het verkeer van de ene weghelft naar de andere kan en er worden verkeerslichten geplaatst.
  • Werktijden: 9.00-15.00 uur
  • Hinder wegverkeer: Verkeer kan met aangepaste snelheid langs het werk. Vertraging omdat er een rijstrook minder beschikbaar is op brug A.
  • Hinder vaarverkeer: Kleine schepen kunnen onder de brug door.

2. Werkvoorbereiding doorsteken maken, brug A afsluiten – avond/nacht 1 op 2 september

  • Wat: de doorsteken worden gemaakt zodat het verkeer van de ene weghelft naar de andere kan. Daarvoor is een afsluiting van brug A, brug B en de westelijke af- en oprit N203/N246 nodig.
  • Werktijden: 19.00-06.00 uur
  • Hinder wegverkeer: De weg is ter hoogte van de brug afgesloten. Het verkeer wordt met borden langs de weg geïnformeerd over de afsluitingen en ter plekke omgeleid.
  • Hinder vaarverkeer: Kleine schepen kunnen onder de brug door.

3. Uitvoering van de noodmaatregel – 2 tot en met 30 september

  • Wat: De maatregelen die nodig zijn om de brug weer beperkt te kunnen bedienen, worden uitgevoerd. 
  • Werktijden: 7.00-23.00 uur
  • Hinder wegverkeer: Verkeer wordt over brug B geleid. Ernstige vertraging (zo'n 30 minuten in de spits), omdat het verkeer over 1 rijbaan moet in plaats van over 2.
  • Hinder vaarverkeer: Brug Krommenie is gestremd voor de scheepvaart.

4. Werkafronding – avond/nacht 30 september op 1 oktober

  • Wat: De wegindeling wordt teruggebracht naar de oorspronkelijke situatie. Daarvoor is een afsluiting van brug A, brug B en de westelijke af- en oprit N203/N246 nodig.
  • Werktijden: 19.00-6.00 uur
  • Hinder wegverkeer: De weg is ter hoogte van de brug afgesloten. Het verkeer wordt met borden langs de weg geïnformeerd over de afsluitingen en wordt ter plekke omgeleid.
  • Hinder vaarverkeer: Kleine schepen kunnen onder de brug door.

Als het werk er op zit, kan de brug weer beperkt worden bediend voor de scheepvaart. De beperkte brugbediening geldt tot de brug Krommenie wordt vervangen. De verwachting is dat de vervanging van brug Krommenie in 2026 van start gaat. 

Omleiding wegverkeer vanuit Krommenie richting N246

Weggebruikers op de Provincialeweg (N203) en omliggende wegen moeten rekening houden met extra reistijd in de spits die kan oplopen tot meer dan een half uur. Er zijn versmalde rijstroken op de brug en er geldt een snelheidsbeperking. Vanuit de richting Krommenie moet het verkeer richting Amsterdam doorrijden tot de rotonde ter hoogte van de Lindenlaan en daar keren om richting de oprit naar de N246 te gaan. Maak als het kan gebruik van een andere route, reis met het openbaar vervoer of reis samen. 

Veel werkzaamheden in de regio

De komende tijd staan meerdere onderzoeken en werkzaamheden gepland op en rond de N203 in Krommenie. Niet alleen door de provincie, maar ook door bijvoorbeeld de gemeente. De provincie wil graag dat inwoners en geïnteresseerden alle informatie op 1 plek terug kunnen vinden. Op de webpagina N203 Provincialeweg Krommenie staat een overzicht. 

Vragen

Heeft u vragen over het onderhoud van provinciale wegen en vaarwegen in de regio Zaanstreek-Waterland? Neem dan contact op met het Servicepunt van de provincie Noord-Holland via 0800-200600 (gratis) of per e-mail: servicepunt@noord-holland.nl.

Luchtfoto brug Krommenie