Provincie helpt gemeenten met subsidie voor elektriciteitsnetuitbreiding

De provincie Noord-Holland opent de subsidieregeling ‘transformatorstations en tracés Noord-Holland 2024’.

Deze subsidie heeft als doel om gemeenten in Noord-Holland te ondersteunen met het verzwaren van het elektriciteitsnet. Daarbij worden huidige transformatorstations en kabeltracés sterker gemaakt en uitgebreid met nieuwe om te voldoen aan de toenemende elektriciteitsvraag.  

De toenemende vraag naar elektriciteit komt onder andere van bedrijven die willen verduurzamen of die zich willen vestigen in Noord-Holland, de toename aan elektrische auto's en de nieuwbouw van woningen. Dat maakt de verzwaring van het elektriciteitsnet essentieel voor de economie, verduurzaming en bewoonbaarheid van Noord-Holland.

Provincie helpt gemeenten met subsidie voor elektriciteitsnetuitbreiding

Elektriciteitshuisjes

Gemeenten kampen vaak met een tekort aan capaciteit en expertise om projecten aan het elektriciteitsnet te ondersteunen. Met deze subsidieregeling wil de provincie Noord-Holland dit veranderen. De subsidie is beschikbaar voor nieuwbouw en uitbreiding van transformatorstations van 10kV of meer en kabeltracés tussen deze stations. Transformatorstations zijn elektriciteitshuisjes waarin hoogspanning stapsgewijs wordt omgezet in elektriciteit die in huis te gebruiken is. Hoogspanning is ongeveer 43 keer zo hoog als de spanning die uit een normaal stopcontact komt.  

Succesvolle regeling

De eerdere regeling uit 2021 bleek succesvol. Het beschikbare budget van € 240.000 is tot de sluiting, eind 2023, volledig opgegaan. Onder andere de verplaatsing van het transformatorstations Kogerveld en de uitbreiding van het station Wijdewormer is hiermee ondersteunt. In de evaluatie lieten alle respondenten (19 gemeenten) gebruik te willen maken van een nieuwe openstelling.  

Budget verhoogd

Met de nieuwe subsidieregeling is het budget verhoogd en kan ook de ontwikkeling van kleinere stations en tracés gesubsidieerd worden. Het subsidiebedrag is verhoogd van € 240.000 naar € 600.000, waarmee tot 20 projecten aan het elektriciteitsnet ondersteund kunnen worden, met een maximum van € 30.000 per project. Tot 2030 staan 80 tot 100 projecten gepland.  

De provincie Noord-Holland helpt op deze manier om de verzwaring van het energienet te versnellen zodat de verstopping ervan wordt opgelost. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de provincie Noord-Holland via telefoonnummer (023) 514 3143 of de website bezoeken.