Informatiebijeenkomsten nieuwe hoogspanningsverbinding Noord-Holland Noord

Via 2 online bijeenkomsten en 5 inloopavonden worden inwoners, bedrijven en overheden in september bijgepraat over de stand van zaken rondom de uitbreiding van het hoogspanningsnet in de provincie.

Initiatiefnemers hiervoor zijn de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), het Ministerie voor Klimaat en Groene Groei (KGG) en landelijk netbeheerder TenneT. 

Uitbreiding hoogspanningsnet

Het elektriciteitsnet in Noord-Holland raakt steeds voller. De afgelopen jaren zijn er duizenden laadpalen voor elektrische auto’s bijgekomen, huizen schakelen over op warmtepompen en bedrijven elektrificeren om te verduurzamen. Tegelijkertijd wordt steeds meer groene elektriciteit opgewekt met zonnepanelen en windmolens. Daarom wordt er gewerkt aan de uitbreiding van het hoogspanningsnet in de provincie. 

Netbeheerder TenneT onderzoekt of een nieuwe hoogspanningsverbinding (380 kilovolt) tussen het landelijke hoogspanningsnet en het 150 kV-hoogspanningsstation in de omgeving van Middenmeer mogelijk is. Hiervoor zijn 2 nieuwe hoogspanningsstations nodig bij de bestaande hoogspanningsverbinding tussen Beverwijk, Oostzaan en Diemen. 

Informatiebijeenkomsten nieuwe hoogspanningsverbinding Noord-Holland Noord

Verkenningsfase

Momenteel zit het proces in de verkenningsfase. Hierin denken de betrokken gemeenten in Noord-Holland Noord, de provincie, het hoogheemraadschap en natuurorganisaties mee over verschillende mogelijke plekken waar hoogspanningsmasten en kabels geplaatst zullen worden. In de verkenningsfase wordt onder andere een zogeheten conceptnotitie Reikwijdte en Detailniveau opgesteld. Dit document beschrijft waarom het project wordt uitgevoerd (nut en noodzaak ervan), mogelijke alternatieven en hoe deze alternatieven worden onderzocht op milieuaspecten in een milieueffectrapportage (MER). 

Informatieavonden

De conceptnotitie Reikwijdte en Detailniveau wordt na feedback van gemeenten en andere belanghebbenden door de Minister van Klimaat en Groene Groei vastgesteld en in september 2024 gepubliceerd. In die periode worden verschillende informatieavonden georganiseerd waarbij inwoners, bedrijven en leden van gemeenteraden, Provinciale Staten en het waterschapsbestuur kunnen reageren. 

Stappen tot nu toe

De eerste stap was de publicatie van de kennisgeving van het voornemen en het voorstel voor participatie. Dat is op 2 juni 2023 gebeurd. Daarna zijn in juni informatiebijeenkomsten gehouden in verschillende gemeenten in het gebied. Ook is er online bijeenkomst georganiseerd. Geïnteresseerden kunnen dit webinar terugkijken.