Bedrijventerreinen van de toekomst

De provincie Noord-Holland onderzoekt wat er nodig is om bedrijventerreinen circulair en toekomstbestendig te maken.

Wat betekent circulaire economie voor bedrijven en bedrijventerreinen? En welke afspraken zijn er nodig om bedrijventerreinen circulair en dus toekomstbestendig te maken? Om op deze vragen antwoord te geven, vindt momenteel in opdracht van de provincie Noord-Holland het onderzoek ‘Ruimtelijke verkenning circulaire werklocaties’ plaats. 

Bedrijventerreinen van de toekomst

Ruimte voor circulair ondernemen

Bedrijven hebben ruimte nodig. Zonder ruimte kan een bedrijf zich niet vestigen, niet groeien en niet verplaatsen. De locatie moet bovendien geschikt zijn voor het type activiteit van een bedrijf. Zo kunnen bedrijven die overlast geven - denk aan geluid - zich niet vestigen in de omgeving van woningen, en willen bedrijven die producten vervoeren de juiste transportmogelijkheden dichtbij hebben. 

Ook kan er extra ruimte nodig zijn voor bijvoorbeeld de opslag en verwerking van gerecyclede grondstoffen of voor het creëren van zogenaamde grondstoffenhubs waar grondstoffen centraal worden opgeslagen. Kortom, zonder de juiste locatie is het voor bedrijven moeilijk over te gaan naar een circulaire manier van produceren. 

Het onderzoek ‘Ruimtelijke verkenning circulaire werklocaties’ is naar verwachting eind oktober 2024 afgrond. De provincie gebruikt de resultaten als input voor het maken van een ruimtelijke strategie.

Circulaire en toekomstbestendige economie

De provincie Noord-Hollandse streeft naar een volledig circulaire en toekomstbestendige economie in 2050. Het verduurzamen en circulair maken van bedrijven en bedrijventerreinen is daarbij één van de aandachtspunten. Meer informatie over wat de provincie doet om tot een volledige circulaire economie te komen is te zien in onderstaande video met gedeputeerde Esther Rommel. 

Bedrijventerreinen van de toekomst(Klik op de afbeelding om de video te starten)