Ambtsbezoek met een sportief karakter

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk bracht woensdag 8 november een ambtsbezoek aan de gemeente Alkmaar.

Op sportcomplex De Meent ontmoette hij onder meer het college van Burgemeester & Wethouders (B&W), de gemeenteraad, inwoners en vertegenwoordigers van maatschappelijke en culturele organisaties. “Ik ben hier vooral om te luisteren, om te peilen hoe Alkmaar ervoor staat", zei Van Dijk. “Wat zijn uw uitdagingen en hoe kunnen we beter samenwerken?”  

Ambtsbezoeken vallen onder de zogenoemde Rijksorgaantaken van de cvdK. “Dat betekent dat ik in een ambtstermijn (6 jaar, red.) alle 44 gemeenten in de provincie bezoek", legde hij uit. “Als Rijksorgaan ben ik een verlengstuk van de regering, met name van de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Veiligheid en Justitie.” Sinds zijn benoeming in 2019 legde Van Dijk bijna 40 ambtsbezoeken af.

Ambtsbezoek met een sportief karakter Burgemeester Anja Schouten en cvdK Arthur van Dijk.

Kopieerbare kennis 

De locatie waar burgemeester Anja Schouten hem verwelkomde, was niet zomaar gekozen. Afgelopen juni werd de grote verduurzamingsoperatie van De Meent afgerond, tot trots van de gemeente. Het complex levert nu meer energie op dan het verbruikt. “Heel mooi", zei Van Dijk over het project dat met Europese subsidie tot stand kwam. “Ik neem aan dat jullie veel bezoekers uit Europa krijgen, want dit levert kopieerbare kennis op.” 

Terwijl beneden schaatsers hun trainingsrondjes reden, snelde de cvdK op de eerste verdieping van overleg naar overleg. Hij sprak met leerlingen van het ROC Horizon College over hun opleiding tot sport- en bewegingscoördinator en bezocht sportzalen waar fanatiek werd trampolinegesprongen en gevoetbald. Hilariteit ontstond toen er een voetbal richting de commissaris vloog – razendsnel gevolgd door een “sorry" van de afzender. Lachend retourneerde Van Dijk de bal.   

Ambtsbezoek met een sportief karakter

Landelijk gebied 

Al even enthousiast loodste burgemeester Schouten de commissaris naar zijn gesprekspartners. De onderwerpen liepen uiteen van regionale samenwerking tot netcongestie en participatie. Aan een statafel luisterde Van Dijk naar vertegenwoordigers van de dorpsraden van Stompetoren en Grootschermer. Zij hielden een pleidooi voor woningbouw in landelijk gebied, omdat ze vrezen dat jonge mensen er wegtrekken en voorzieningen gaan verdwijnen. 

Bij het afsluitende gesprek met de gemeenteraad kwam ook een aantal zorgen op tafel. Vooral over de bereikbaarheid van de regio Alkmaar hadden de raadsleden vragen. “Wat kan de provincie doen aan de dichtslibbende N242? En kunt u ons helpen voorkomen dat het openbaar vervoer van en naar Alkmaar verder verschraalt?” 

Balletruimte 

“Voor Provinciale Staten is verdere verschraling van het ov onacceptabel", reageerde de cvdK in de tot raadzaal omgetoverde balletruimte. “Gedeputeerde Jeroen Olthof houdt zich hier intensief mee bezig. Hij is voortdurend in gesprek met de NS en de minister. Dat een goede bereikbaarheid heel belangrijk is voor veel mensen, lijdt geen twijfel.” 

Na een dankwoord van burgemeester Schouten blikte Van Dijk even later terug op de middag. “Ambtsbezoeken zijn sowieso leuk, maar deze setting zorgde voor een andere dynamiek tijdens de gesprekken. Het was formeel en toch informeel. In zo'n sfeer worden net iets makkelijker dingen gezegd die anders niet worden gezegd. Dat vind ik fijn. Schuurpunten mogen naar voren komen, want ik heb ook wel een mening. Vandaag heb ik veel gehoord en gezien: de uitdagingen én de vooruitstrevendheid van Alkmaar. Door te innoveren, sporten inwoners van deze gemeente nu duurzaam. Als dat hier de vibe is, gaat Alkmaar een mooie toekomst tegemoet.” 

Ambtsbezoek met een sportief karakter