Excuses provincie Noord-Holland voor slavernijverleden
Noord-Holland heeft op Keti Koti, de dag waarop jaarlijks het slavernijverleden wordt herdacht en de afschaffing ervan wordt gevierd, excuses aangeboden voor de rol van de gezagsdragers van toen in het slavernijverleden.
Commissaris van de Koning Arthur van Dijk deed dat bij de opening van de expositie Verborgen Noord-Holland in het provinciehuis Paviljoen Welgelegen. De provincie Noord-Holland is de eerste provincie in Nederland die officiële excuses aanbiedt.
Van Dijk bood namens de provincie Noord-Holland excuses aan “aan de nazaten van tot slaaf gemaakten, mensen die het onrecht van toen vandaag nog ervaren – excuses voor wat onze gezagsdragers toen hebben aangericht in het leven van onschuldige mensen. Wij nemen in deze tijd afstand van wat ze in die tijd hebben gedaan.”
Belangrijke stap
Arthur van Dijk: “Het verleden zit in ons, maar de toekomst maken we samen. Vandaag hebben wij als provincie Noord-Holland een belangrijke stap gezet. Door het verleden beter te leren kennen, te erkennen en afstand te nemen van wat gezagdragers in die tijd hebben gedaan. Maar ook door ons de vraag te stellen wat wij vandaag en in de toekomst, als burgers én bestuurders, met de macht en de vrijheid die ons gegeven is, doen en wat daarbij ons mensbeeld is. Ik hoop dat deze dag een bijdrage levert aan meer openheid. Aan het uitwisselen van verhalen en het luisteren naar elkaar. Samenleven en -werken begint ermee dat je elkaar altijd voor vol aanziet. Eerlijk en oprecht. Integer en inclusief.
Als provincie willen we het verleden open in de ogen kijken omdat er in een vrij en democratisch land ruimte is en moet zijn voor ieders verhaal. Zeker als dat verhaal nog te weinig bekend en erkend is en nog altijd pijn doet, generatie op generatie. Dit doen we niet alleen door excuses te maken, maar juist door samen naar de toekomst te kijken, te leren van het verleden, door er veel over te praten, goed naar elkaar te luisteren en elkaar de ruimte te geven.
Ook in Provinciale Staten, waar het onderwerp op de agenda is gezet voeren wij dat gesprek. En daar stoppen we na vandaag zeker niet mee. Vandaag de dag is Paviljoen Welgelegen het huis van onze provinciale democratie. De plek waar Noord-Hollanders samen de toekomst vormgeven. De toekomst vormgeven kan niet zonder dat je ook je verleden kent en erkent. 1 op de 20 Noord-Hollanders heeft een voorouder die ooit in slavernij heeft geleefd.”
Lees hier de volledige toespraak van de Commissaris van de Koning.