Willem Arondéuslezing 2017 door Bas Haring

Bas Haring, filosoof en wetenschapper, houdt dit jaar de Willem Arondéuslezing.

De lezing, waarvoor ieder jaar een eigenzinnige prominente Nederlander wordt uitgenodigd, is een eerbetoon aan de Noord-Hollandse verzetsheld Willem Arondéus. De lezing met de titel ‘Dwarsliggers, uitzonderingen en andere vreemde snuiters’, vindt plaats op 10 mei 2017 om 20.00 uur in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem.

Bas Haring: ”Veel van wat we zeggen delen we tegenwoordig direct - via allerlei sociale media. Iedereen kan weten wat ik vind. En voordat ik zelf ergens een mening over heb kan ik kijken naar de mening van anderen. Daar is op zich niks mis mee, maar het risico bestaat dat we allemaal een beetje hetzelfde worden. Dat is vooral onwenselijk wanneer we allemaal op een verkeerde manier hetzelfde worden, dezelfde onware dingen geloven en betwijfelbare meningen hebben. Om dit te voorkomen is tegenwicht nodig. Van dwarsliggers en uitzonderlijke mensen die ons, al of niet bewust, de vraag stellen of het schijnbaar vanzelfsprekende wel zo vanzelfsprekend is. Willem Arondéus was zo iemand. Openlijk homo - al in de jaren twintig - en verzetsstrijder tijdens WOII. Ik zal via Willem Arondéus een pleidooi houden voor de nodige dwarsliggers, uitzonderingen en andere vreemde snuiters.”

Bas Haring

(foto: Heidi de Gier)

Bas Haring (1968) is filosoof en informaticus, schrijver, televisiepresentator en hoogleraar aan de Universiteit Leiden, waar hij de leerstoel "publiek begrip van wetenschap" bekleedt. Op een frisse en toegankelijke manier probeert hij wetenschap en filosofie zo uit te leggen dat iedereen het begrijpt. Voor het helder uitleggen van ingewikkelde wetenschappelijke onderwerpen aan een breed publiek won Haring vorig jaar de Duidelijketaalprijs.

Bas Haring publiceerde zijn eerste (kinder)boek ‘Kaas en de evolutietheorie’ in 2001 waarvoor hij een Gouden Uil ontving. Daarna volgden onder andere ‘De ijzeren wil’ (2003), ‘Plastic panda's’ (2011) en ‘Waarom Cola duurder is dan melk’ (2016) . Op tv was Bas Haring te zien in de programma's ‘Stof’ en ‘Haring’ en maakte hij in 2016 samen met Sophie Hilbrand vier BNN-televisieprogramma's onder de titel ‘Klonen: Wens of waanzin’.

Tegen de mores in

De Willem Arondéuslezing is door Provinciale Staten van Noord-Holland ingesteld als eerbetoon aan Willem Arondéus (1894-1943) die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief was in het kunstenaarsverzet. In 1943 was hij een van de leiders van de overval op het Amsterdams bevolkingsregister, een actie waarvoor hij, na een schijnproces, in de duinen van Overveen werd terechtgesteld. Arondéus was eigenzinnig en kwam al op jonge leeftijd openlijk voor zijn homoseksuele geaardheid uit. Begin vorige eeuw een ongewone en gedurfde houding die indruiste tegen de mores in die tijd. Zelfs in de liberale kunstenaarskring waarin Arondéus verkeerde.

Jaarlijkse lezing

Jaarlijks nodigen Provinciale Staten een prominente Nederlander uit voor het houden van een lezing waarbij de eigenzinnigheid van Arondéus een inspirerende leidraad vormt. In voorgaande jaren werd de Arondéuslezing gehouden door onder andere Eurocommissaris Frans Timmermans, oud-politicus Boris Dittrich en (radio)presentator en acteur Eric Corton.

Aanmelden

Geïnteresseerden zijn van harte welkom bij de lezing door Bas Haring. Aanmelden is verplicht via dit aanmeldingsformulier. Dit kan tot uiterlijk 1 mei 2017. De toegangskaarten worden 3 mei toegestuurd. Zonder toegangskaart is er geen toegang tot de kerk.

Meer informatie

De ingang van de Grote of St. Bavokerk is aan de Grote Markt 22 in Haarlem. De lezing start om 20.00 uur, de kerk gaat open om 19.15 uur. Houd er rekening mee dat het koud kan zijn in de kerk.