Theo Weterings, burgemeester Haarlemmermeer

Als burgemeester van een poldergemeente begeef ik me dagelijks ‘in het groen’. Ik fiets bij voorkeur van mijn woonplaats Nieuw-Vennep naar het Raadhuis in Hoofddorp, een kleine 10 kilometer, die onder andere langs PARK21 voert. Ook voor werkafspraken buiten het Raadhuis geef ik – als agenda en weer het toelaten – de voorkeur aan de fiets.

PARK21 is een park in ontwikkeling. Een metropolitaan park, met 1000 hectare maar liefst 3 maal zo groot als Central Park in New York. Hier is nog het oorspronkelijke, orthogonale polderlandschap te zien: wegen, vaarten en tochten die perfect loodrecht op elkaar staan. En op vaste afstand van elkaar. Zo zijn alle oorspronkelijke kavels in de polder 200 bij 1000 meter. Deze structuur is de basis voor het zo karakteristieke poldergrid.

Onze polder wordt omringd door de Ringvaart en Ringdijk. Vanaf deze dijk kun je op sommige plekken nog uitkijken over het weidse landschap, over de strakke polderlijnen. Maar dit poldergrid wordt op steeds meer plekken doorsneden: door de A4, de A44 en 2 spoorlijnen. Aan de noordelijke kant zien we de A5 en de A9.

En laat ik vooral Schiphol niet vergeten: in 1916 bracht Schiphol de eerste verstoring in de orthogonale structuur. Mede dankzij de aanwezigheid van Schiphol is de Metropool Regio Amsterdam een van de meest succesvolle economische regio’s in Europa. Maar een florerende economie is niet de enige factor voor een welvarende samenleving. Welzijn wordt voor een groot deel ook bepaald door de aanwezigheid van rust, ruimte, open landschap en natuur. De groene lappendeken die we bij aankomst of vertrek van Schiphol zo goed zien, is een belangrijke asset in de concurrentiepositie van onze regio. En juist deze waardevolle asset staat onder druk: door een groeiende economie, andere wensen en eisen ten aanzien van ruimte en door de klimaatverandering. Hierdoor zijn we genoopt om opnieuw te kijken naar ons landschap en hoe we dat landschap gebruiken en beleven.

Is groen belangrijk in de MRA? Als we kijken naar de bovenstaande ontwikkelingen is de vraag stellen hem beantwoorden. Ja, groen is belangrijk. Groen is misschien wel de meest waardevolle asset in onze metropool. Daarom is de samenwerking tussen provincie en gemeenten in recreatieschappen zo ontzettend belangrijk.

Op 20 september vindt de conferentie ‘Recreëren in 2050’ plaats, als onderdeel van de Landschapstriënnale in PARK21 in Haarlemmermeer. Daar wordt de vraag gesteld hoe het recreatielandschap er in 2050 uitziet. Een belangrijke conferentie voor de gemeenten binnen de Metropoolregio. Als burgemeester van Haarlemmermeer roep ik gemeenteraadsleden dan ook op om een actieve bijdrage te leveren aan deze conferentie.

Dhr. Weterings, burgemeester Haarlemmermeer