Weblog: Ruimte voor onze ruimte

"In wat voor provincie wilt u wonen, werken, leven en feesten?" Die vraag hebben we de afgelopen tijd aan veel mensen gesteld. Nu mogen de volksvertegenwoordigers van de provincie zich er over buigen.

En een volksvertegenwoordiger van de provincie wordt gekozen voor 4 jaar. Maar dat wil niet zeggen dat je visie zich tot die periode hoeft te beperken. Integendeel, zou ik zeggen. 

Soms moet je verder willen en durven kijken. Tot het jaar 2050 bijvoorbeeld. En dat is precies wat we de leden van de Provinciale Staten van Noord-Holland op 9 oktober vragen te doen. Zij gaan die dag in een richtinggevend debat met elkaar in discussie over de Omgevingsvisie. En zich over de vraag hoe we met zijn allen Noord-Holland beter, mooier en sterker kunnen maken. 

Dit is helemaal in de geest van het traject van de Omgevingsvisie. We hebben Noord-Hollanders afgelopen tijd gevraagd in wat voor provincie ze willen wonen, werken, leven, feesten. Ze hebben kunnen dromen, maar kregen daarna ook dillema’s voorgeschoteld. Het zijn grote vraagstukken waar de Noord-Hollandse volksvertegenwoordigers zich over buigen. En er vervolgens weer verder richting aan geven. Zo komen we steeds een stapje verder in het proces naar het maken van de daadwerkelijke Omgevingsvisie. Waarbij we doelen hebben, maar wel continu kunnen bijsturen. 

Zonnige toekomst

Een illustratief voorbeeld op dit vlak vind ik ons beleid op het gebied van zonne-energie. Want als we onze duurzaamheidsdoelstellingen willen halen zullen we initiatiefnemers van zonneparken de ruimte moeten geven. Letterlijk en figuurlijk. Hier wordt donderdag verder over gesproken tijdens de praktijkconferentie zonne-energie in Haarlem. Er gebeurt namelijk ontzettend veel in deze sector. En de ontwikkelingen volgen elkaar ook nog eens razendsnel op. Hier moet je dus op kunnen anticiperen. Juist in je regelgeving. Niet alles dicht willen timmeren. Dat vraagt wat van ons als overheid. Oog blijven houden op ontwikkelingen, en het goede blijven behouden. 

Barometer 

Want gaan we het straks in Noord-Holland allemaal anders doen? Nee. Dat lijkt me zeer onverstandig. Want het gaat hier eigenlijk behoorlijk goed. Kijk maar eens naar de vorige week verschenen barometer Welvaart en Welzijn. Hierin zie je in een oogopslag hoe Noord-Holland scoort ten opzichte van de rest van Nederland op bijvoorbeeld wonen, werk, opleiding, leefomgeving en levensgeluk. Vrijwel overal kleurt deze barometer ‘groen’. 

En dat is wel eens belangrijk om te beseffen. Op heel veel vlakken scoren we in deze provincie beter dan gemiddeld op het gebied van welzijn en welvaart. De economie groeit en mensen zijn hier bovengemiddeld gelukkig. Het is aan ons als overheid om te helpen om kwaliteit toe te blijven voegen aan dat levensgeluk. Door de juiste keuzes te maken en ruimte open te laten om eventueel bij te sturen.
 

Joke Geldhof
4 oktober 2017

Uitgelicht

Portretfoto Joke Geldhof