Gevolgen van verbod pulsvisserij voor de visserijgemeenschappen nog niet te overzien

Ondanks inzet van alle betrokken partijen gaat dinsdag 16 januari 2018 voor de Nederlandse Visserijgemeenschappen de geschiedenis in als een zwarte dag voor de Visserijsector. Het Europees Parlement heeft met een grote meerderheid tegen de legalisering van de pulsvisserij gestemd. De sociaal-economische gevolgen voor de visserijgemeenschappen zijn niet te overzien, aldus het Bestuurlijk Platform Visserij.

Jaap Bond, gedeputeerde Landbouw & Visserij van de provincie Noord-Holland en deelnemer aan het Bestuurlijk Platform Visserij, noemt het een triest besluit van het Europees Parlemenet: “Goed gedrag wordt bestraft. Wat nu? Terug naar bodemberoering en meer brandstofverbruik?”

Ook Jo-Annes de Bat (gedeputeerde van Zeeland en voorzitter van het platform) en de Urker wethouder Geert Post zijn diep teleurgesteld en aangeslagen door de stemming in het Europarlement. Volgens Jo-Annes de Bat zijn de visserijgemeenschappen en de gehele visserijsector vergaand benadeeld. “We hebben als visserijgemeenschappen en –regio’s in nauw contact met de visserijorganisaties en de Nederlandse Europarlementariërs steeds gestreden voor de legalisering van de puls. Dat die er nu niet komt is dan ook een klap in het gezicht van de sector”. De afgelopen jaren is flink geïnvesteerd in de nieuwe vismethodiek. Een innovatieve vismethodiek die zorgt voor minder bodemberoering, minder gasolieverbruik, minder uitstoot van CO2 en inderdaad betere verdiensten voor de sector.

Geert Post, die ook aanwezig was bij de debatten en de stemming vertelt: "Het is werkelijk niet te begrijpen dat de emotie vanuit Frankrijk het heeft gewonnen van de feiten van wetenschappelijk onderzoek". 

Tijdens een persconferentie van de Nederlandse Europarlementariërs werd dinsdagmiddag al opgeroepen om Eurocommissaris Vella te vragen zijn voorstel in te trekken. Dat zou tijdwinst kunnen betekenen voor de sector en daardoor ook voor de negatieve gevolgen van een totaal verbod voor de visserijgemeenschappen. “Wij zullen als Bestuurlijk Platform Visserij alles in het werk stellen om het tij in elk geval nog enigszins te kunnen keren in samenwerking met alle betrokken partijen” aldus De Bat.