Argentijns-Nederlands consortium gaat PALLAS-reactor ontwerpen en bouwen

PALLAS heeft het Argentijns-Nederlandse bedrijf ICHOS, (INVAP en de TBI-bedrijven Croonwolter&dros – Mobilis) uitgekozen voor het ontwerp en de bouw van de 'state-of-the-art’ PALLAS-reactor.

Vanaf 2025 zal PALLAS een van 's werelds toonaangevende leveranciers van medische isotopen zijn. Pallas zal een cruciale rol spelen in de leveringsketen voor radiofarmaceutische producten wereldwijd en in nucleair technologisch onderzoek. Met deze radiofarmaceutische producten kunnen miljoenen mensen met kanker en hart-en vaatziekten worden gediagnosticeerd en behandeld. 

PALLAS zal de bijna 60 jaar oude Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten vervangen. Gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Noord-Holland Jaap Bond is blij met de ondertekening van het contract: “Ik ben hier al vanaf 2007 bij betrokken. Vandaag is er, na ruim 10 jaar, een heel belangrijke stap gezet op weg naar de realisatie van PALLAS. De ontwikkeling van deze reactor is belangrijk voor de ontwikkeling en productie van medische isotopen die dagelijks 30.000 patiënten helpen bij de behandeling van kanker. Ook voor nucleair onderzoek en het behoud van hoogwaardige werkgelegenheid is de ontwikkeling van PALLAS van groot belang voor Noord-Holland.” In 2012 besloten het Rijk en de provincie ieder 40 miljoen te lenen aan PALLAS.

Op 24 januari ondertekenden de partners  de samenwerkingsovereenkomst op de Argentijnse ambassade. Lees het volledige persbericht op de website van de Stichting Voorbereiding PALLAS-reactor.