Respect geven en respect vragen

“Het eerste vertrekpunt van respect zijn een aantal vrijheden die wij in Nederland hebben. Maar zijn er grenzen aan vrijheid en gaan vrijheden soms te ver?” Over deze vragen sprak de Commissaris van de Koning Johan Remkes 10 november met zesdeklassers van het Stedelijk Gymnasium in Haarlem tijdens een interactieve gastles.

Johan Remkes geeft gastles

Remkes gaf de gastles in het kader van de nationale Week van Respect. De Respect Education Foundation organiseerde dit jaar de twaalfde editie, die van 6 tot 12 november plaatsvond. In deze week geven politici, BN’ers en topsporters gastlessen op een school of sportclub.

Niet alles wat mag, moet ook

Tijdens de gastles kwamen thema’s als haatberichten op social media, discriminatie en #metoo aan bod. De klas en de Commissaris van de Koning waren het er over eens dat er ook grenzen zijn aan vrijheid. “Je mag veel zeggen, maar niet alles wat mag, moet ook. Er is een morele fatsoensgrens en beledigingen overschrijden die soms. Het gaat om respect geven en respect vragen. Het is belangrijk om dat goed tussen de oren te hebben”, aldus Remkes. 

Op de vraag of vrijheden soms te ver gaan, antwoordde een leerling dat het lastig is om duidelijke regels te stellen: “Het is ook niet goed als er te veel regels zijn, dan houd je geen vrijheid meer over.” Volgens Remkes is het nodig om elkaar soms op gedrag aan te spreken, anders gaan mensen hun gang en denken dat alles kan.

Tot de orde roepen

De leerlingen stelden vragen over de taken van een Commissaris van de Koning en wat Remkes van de gekozen burgemeester vindt. Ook waren zij benieuwd naar hoe je je gedraagt tijdens een verkiezingscampagne en of de Commissaris van de Koning tijdens vergaderingen soms merkt dat er niet respectvol met elkaar wordt omgegaan. Dat is soms wel het geval, volgens Remkes. “Maar dan is het de taak van de voorzitter om de leden tot de orde te roepen. Bij de Staten heb ik niet echt te klagen, zij weten dan ook dat er anders ingegrepen wordt. Preventie is een goede waarschuwing.”

Groepsfoto leerlingen met Johan Remkse