IN STIJL: nieuwe tentoonstelling in het provinciehuis

In 2017 is het 100 jaar geleden dat De Stijl werd opgericht, de legendarische kunstenaars- en architectengroep rond Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en Gerrit Rietveld. De tentoonstelling IN STIJL in de reeks Dreef Exposities sluit hierbij aan.

Kunstenaars Henriëtte van ’t Hoog, Jan Maarten Voskuil, Jochem van der Spek, Louise de Haan, Robert de Vries en Tim Hudson laten hun werk zien van woensdag 24 mei tot en met 7 juli 2017.

De expositie is te bezichtigen op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. Locatie: Paviljoen Welgelegen, Dreef 3 Haarlem.

100 jaar De Stijl

Nederland viert dit jaar het landelijke feestjaar Mondriaan tot Dutch design: 100 jaar de Stijl. De theorieën van Mondriaan, Rietveld en van Doesburg over kleur en ruimte leidden tot een revolutionaire, volledig abstracte beeldtaal die een wereld van totale harmonie moest brengen. De Stijl werd in 1931 opgeheven, maar is tot op de dag van vandaag voor kunstenaars, vormgevers en architecten een inspiratiebron. Ook de kunstenaars in deze tentoonstelling werken in meer of mindere mate abstract.

Tim Hudson
Schilderij van Tim Hudson

Dreefexposities

In de reeks ‘Dreef Exposities’ wordt onder andere aandacht besteed aan het werk van Noord-Hollandse kunstenaars, werk uit de Provinciale Atlas van Noord-Holland en werk uit de Kunstcollectie van de provincie Noord-Holland.

Paviljoen Welgelegen

Aan het einde van de 18e eeuw liet de Amsterdamse bankier Henry Hope aan de rand van de Haarlemmerhout het buitenverblijf ‘Welgelegen’ bouwen. Het imposante gebouw was bedoeld om er de omvangrijke kunstverzameling van Hope in onder te brengen. Sinds 1930 dienen de grote museumvertrekken op de bel-etage als vergaderzalen voor het provinciaal bestuur van Noord-Holland. Op de begane grond (onder de Statenzaal) is een tentoonstellingsruimte waar onafgebroken exposities zijn te zien.