REMEMBER TO REMEMBER: Nieuwe tentoonstelling in het provinciehuis

Vrijheid is kwetsbaar, niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten. Centraal in de Nationale Viering Bevrijding op 5 mei staat het doorgeven van verhalen en herinneringen over vrijheid.

De tentoonstelling in de reeks Dreef Exposities valt hiermee samen en sluit aan bij deze gedachte. Kunstenaars Hans de Wit, Julia Winter en Arthur Kempenaar laten hun werk zien van vrijdag 24 maart tot en met 19 mei 2017. Tijdens de opening van de tentoonstelling op vrijdag 24 maart om 17 uur deelt Bob Martens zijn persoonlijke verhaal over vrijheid. Martens is een van de geportretteerden in de tentoonstelling. Muzikante Fatima Haring begeleidt hem met een lied over vrede en vrijheid. De expositie is te bezichtigen op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur Locatie: Paviljoen Welgelegen, Dreef 3 Haarlem.

Remember

Vrijheid

De start van de Nationale Viering van de Bevrijding is dit jaar in Noord-Holland. Het thema 'De kracht van het persoonlijke verhaal' loopt als een rode draad door alle activiteiten rond 4 en 5 mei 2017. Door persoonlijke verhalen te vertellen over oorlog en vrede worden nummers namen en beseffen we hoe het is om in vrijheid te leven. Op VrijheidNH staat welke activiteiten er verder in Noord-Holland plaatsvinden.

In REMEMBER TOT REMEMBER tonen de kunstenaars de impact van oorlog, chaos en onderdrukking, maar ook de kracht van de hoop en de vrijheid. Naast het werk van de Wit, Winter en Kempenaar zijn ook de resultaten te zien van een aantal jongerenworkshops die de Provincie Noord-Holland in de aanloop naar de viering heeft georganiseerd. Er zijn onder meer portrettekeningen van Floor Schilder gecombineerd met soundscapes van Fransje Boot te zien. Daarnaast zijn foto- en filmbeelden te zien van de lichtprojecties die vrijdag 3 maart op verschillende gebouwen in Noord-Holland werden vertoond.

Dreefexposities

Aan het einde van de 18e eeuw liet de Amsterdamse bankier Henry Hope aan de rand van de Haarlemmerhout het buitenverblijf ‘Welgelegen’ bouwen. Het imposante gebouw was bedoeld om er de omvangrijke kunstverzameling van Hope in onder te brengen. Sinds 1930 dienen de grote museumvertrekken op de bel-etage als vergaderzalen voor het provinciaal bestuur van Noord-Holland. Op de begane grond (onder de Statenzaal) is een tentoonstellingsruimte waar onafgebroken exposities zijn te zien. In de reeks ‘Dreef Exposities’ wordt onder andere aandacht besteed aan het werk van Noord-Hollandse kunstenaars, werk uit de Provinciale Atlas van Noord-Holland en werk uit de Kunstcollectie van de provincie Noord-Holland.