Collegeavond in Frans Hals Museum over dieren, globes en wereldhandel

In het Frans Hals Museum in Haarlem vindt op maandag 11 december een collegeavond plaats van het Rondje Kunst. Deze editie is gewijd aan de tentoonstelling A Global Table, die tot en met 7 januari 2018 te zien is in het museum

Het thema van de collegeavond is 'Dieren, globes en wereldhandel'. De avond wordt afgetrapt door Michel Korthals, emeritus Hoogleraar Toegepaste Filosofie van de Wageningen Universiteit en de Vrije Universiteit. Zijn lezing heet ‘Wereldhandel en wereldpijn. Stillevens en de pluriforme geschiedenis van macht, rijkdom en geweld’. Hierin gaat hij in op hoe je de ontdekkingen van de wereld tijdens de Gouden Eeuw kunt zien als de eerste golf van globalisering.

Alexander de Bruin, conservator Beeldcollecties van het Noord-Hollands Archief  verzorgt de lezing‘ Zo wijd de wereld strekt. Dieren uit het Braziliaanse regenwoud en Operatie Globe’. Deze gaat over de achtergronden van de verschillende pronkstukken uit de tentoonstelling, waaronder 2 compleet gerestaureerde globes uit de collectie van de Provinciale Atlas Noord-Holland.

Aard- en hemelglobe

In de collecties van de Provinciale Atlas Noord-Holland bevinden zich 2 aard- en hemelglobes. De globes zijn uit 1750 en volledig uitgerust volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten uit die tijd. Ze zijn gemaakt door de Firma Vlack uit Amsterdam, de enige Nederlandse maker en uitgever van globes in die periode. De globes hebben lange tijd in slechte staat in het depot van het Noord-Hollands archief gestaan. Dankzij financiering van de provincie Noord-Holland heeft papierrestaurateur Francien van Dalen de globes weer hun oorspronkelijke glans teruggegeven. Een overzicht van het restauratieproces en een achtergrond van de globes staat op de website van het Noord-Hollands archief. 

Globe

Tentoonstelling A Global Table

De lezingen zijn onderdeel van de tentoonstelling A Global Table in het Frans Hals Museum. Naast de globes staan 30 voedselstillevens uit de Gouden Eeuw centraal. De tentoonstelling zet de voedstelstillevens neer als historische documenten van een bewogen geschiedenis van kolonialisme en handelsrelaties tijdens de Gouden Eeuw. Als historische documenten worden de voedstelstillevens gekoppeld aan werken van hedendaagse kunstenaars die geïnteresseerd zijn in wereldhandel en de effecten van kolonialisme. 

Rondje Kunst

Rondje Kunst is een initiatief van zeven Haarlemse kunstinstellingen. Tijdens het Rondje Kunst ontmoeten verschillende kunstvormen zoals literatuur en schilderkunst elkaar. Het Rondje kunst bestaat uit lezingen, interviews en vraaggesprekken. 

Uitgelicht