Bezoek Paviljoen Welgelegen tijdens de Open Monumentendagen

Iedereen die weleens een kijkje wil nemen in het imposante Noord-Hollandse provinciehuis, Paviljoen Welgelegen in Haarlem, is van harte welkom dat te komen doen tijdens de Open Monumentendagen.

Deze vinden dit jaar plaats op zaterdag 9 september en zondag 10 september. Ook worden die dagen verschillende activiteiten in het provinciehuis georganiseerd.

Paviljoen Welgelegen is sinds 1930 in gebruik als provinciehuis van de provincie Noord-Holland. Daarvoor werd het gebruikt als buitenplaats, kunstgalerij, paleis en museum. Het is één van de mooiste neoclassicistische gebouwen in Nederland en heeft een boeiende geschiedenis. De historische tentoonstelling ‘Welkom in Welgelegen’ laat een groot deel van die geschiedenis zien.

Het paviljoen werd onder meer bewoond door de rijke Amsterdamse bankier Henry Hope, die het eind 18e eeuw liet bouwen. In 1808 werd het gebouw gekocht door koning Lodewijk Napoleon. Vanaf dat moment spreekt men over Paviljoen Welgelegen. Ook bewoonde Prinses Wilhelmina van Pruisen, weduwe van stadhouder Willem V en moeder van koning Willem I tot haar dood in 1820 paviljoen Welgelegen als zomerverblijf. Tijdens de Monumentendagen zijn ook een aantal stijlkamers van het paviljoen opengesteld die als historisch vertrek zijn ingericht ter nagedachtenis aan die verschillende bewoners. Normaal gesproken zijn deze kamers niet toegankelijk voor publiek.

Activiteiten Monumentendagen

Op zaterdag en zondag presenteert Secret City Trail, een provinciale startup, een spannend familieavontuur  in en rond het Paviljoen (www.secretcitytrails.com). Zondagmiddag kunnen bezoekers zich tussen 14.00 uur en 16.00 uur in een van de historische vertrekken laten portretteren door fotograaf Kenneth Stamp. Ook zal Harmonie Spaarnebazuin optredens verzorgen om 14.30 uur en om 15.30 uur. Tussen 15.00 en 16.00 uur vertelt rondleidster Monique Veelenturf-Stam een kort verhaal over koningin Hortense de Beauharnais, de echtgenote van Lodewijk Napoleon (www.verhalenmetmonique.nl)

Tijdens de Monumentendagen kunt u in Paviljoen Welgelegen ook de nieuwe tentoonstelling in de reeks ‘Dreef-exposities’ bezoeken. De tentoonstelling “het Land van Maas en IJ” gaat in op Amsterdamse Limburgers. Met werk uit de eigen provinciale kunstcollectie, Museum Bommel van Dam en van de jonge Limburgse kunstenaars Esther Janssen, Sidi El Karchi, Keetje Mans, Maries van Osch en Bas de Wit. Deze tentoonstelling is dagelijks gratis te bezoeken.

Openingstijden

Paviljoen Welgelegen is op zaterdag 9 en zondag 10 september geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur. Tussen 12.00 uur en 16.30 uur zijn er doorlopend rondleidingen in de stijlkamers. Bezoekers kunnen ook zelfstandig een route door Paviljoen Welgelegen volgen.

Locatie: Dreef 3, Haarlem. Toegang en alle activiteiten zijn gratis!

Bezoek Paviljoen Welgelegen tijdens de Open Monumentendagen